Solcellsladdare till iPhone – tre saker att tänka på
Solcellsladdare gör att du kan ladda dina elektronikprodukter på språng. Det är vanligt att se på exempelvis campinguren, vandringsturen eller festivalen. På marknaden finns ett stort antal modeller där saker som laddkapacitet, effekt och pris varierar ganska kraftigt.
Tre saker som är bra att tänka på innan du köper en solcellsladdare är följande:
- Ska den ha en inbyggd powerbank?
- Storlek och utformning
- Välj rätt paneler efter aktivitet.
Läs mer nedan.
Med eller utan inbyggd powerbank?
På marknaden finns solcellsladdare både med och utan ett internt batteri. Att välja en variant med batteri är mycket fördelaktigt, eftersom strömmen kan lagras och du då kan ladda även på natten.
Det gör det också möjligt att ladda med goda hastigheter även under mulet väder, då panelerna ju inte presterar till sin fulla potential. Kort sagt, så ger en solcellsladdare med inbyggd powerbank flexibilitet att ladda vid behov – inte bara när det är soligt.
Storlek och utformning
Storleken på de olika modellerna varierar ganska kraftigt. En del har stora solpaneler som gör att det tillkopplade batteriet kan laddas upp snabbt – på bekostnad av att laddaren inte får plats i fickan eller små väskor.
De flesta varianter kan vikas ihop så att de tar så lite plats som möjligt, men utformningen varierar ganska mycket. Vissa är framtagna för att passa på långa vandringar där lättviktig packning är en hög prioritet. Vissa lämpar sig bättre för exempelvis festival, där man har möjlighet att ha en ”kraftstation”. När storleken inte är en alltför avgörande faktor är det möjligt att få god effekt från solpanelerna.
Välj efter aktivitet
Ska du på festival och även hjälpa vännerna att ladda sin elektronik, så bör effekt prioriteras högt. Även möjlighet att ladda flera enheter samtidigt är något att leta efter. Här kan en utfällningsbar solcellsladdare med stora solpaneler (möjliggör snabbare laddning) vara det rätta valet.
Ska du på en lång vandring i fjällen bör laddaren vara lätt att ta med sig. Här kan det till exempel vara ett alternativ att köpa en variant som fästes på ryggsäckens utsida. Är det istället under kortare utflykter ström behövs, kan det räcka med en enklare variant. Mer hänsyn kan då tas till budgeten utan att kompromissa för mycket med funktionaliteten.